Το ΕΚΤ φιλοξενεί άρθρο για το mobiXeyes

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης φιλοξένησε άρθρο σχετικό με την Mobics και το σύστημα mobiXeyes, που χρησιμοποιείται για την καταμέτρηση ταχύτητας της μπάλας, και το κράτημα της βαθμολογίας στους αγώνες αντισφαίρισης ξυλορακέτας. Ακολουθεί το άρθρο όπως γράφτηκε για τα νέα έρευνας και καινοτομίας στην ιστοσελίδα του ΕΚΤ:

Ένα καινοτόμο σύστημα για την καταμέτρηση της βαθμολογίας στο άθλημα της ξυλορακέτας θαλάσσης (beach-racket) αναπτύχθηκε από την εταιρεία Mobics, τεχνοβλαστό του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με ερευνητές του Τμήματος Ηλεκτρονικής του ΤΕΙ Αθήνας. Το mobiXeyes ανταποκρίνεται με ακρίβεια σε ιδιαιτερότητες και περιορισμούς του αθλήματος, όπως οι καιρικές συνθήκες και η μεγάλη κινητικότητα των παικτών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή της βαθμολογίας, την αυτόματη εκφώνηση του αγώνα, αλλά και τον υπολογισμό στατιστικών για τις επιδόσεις αθλητών και ομάδων.

Το beach-racket έχει εξελιχθεί σε πολύ δημοφιλές άθλημα στη χώρα μας. Παίζεται στην παραλία, από 2 ή 4 παίκτες, σε γήπεδο διαστάσεων 12x7 μέτρων, το οποίο χωρίζεται με μια ζώνη πλάτους 2 μέτρων, περιορίζοντας τον χώρο που κινούνται οι παίκτες σε 5x7 μέτρα. Η βαθμολογία συγκεντρώνεται με την καταχώριση θετικών και αρνητικών πόντων. Οι θετικοί πόντοι κερδίζονται ανάλογα με την ταχύτητα των δυνατών χτυπημάτων (καρφιά) άνω μιας προσυμφωνημένης ταχύτητας βάσης (π.χ. 60 χλμ/ώρα). Αρνητικοί πόντοι καταγράφονται όταν υπάρξει πτώση της μπάλας.

Το mobiXeyes σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη τη φύση του αγωνίσματος (αντίξοες καιρικές συνθήκες για ηλεκτρονικά συστήματα, όπως σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες) και τη μεγάλη κινητικότητα των παικτών σε όλο τον χώρο ενός γηπέδου (ρίψεις υπό γωνίες που αποτελούν ένα λόγο απόρριψης λύσεων που βασίζονται στο φαινόμενο doppler, όπως τα radar). Αποτελείται από δύο μέρη: το ένα αφορά τη μέτρηση της ταχύτητας και το άλλο την καταγραφή πόντων, τους μαθηματικούς τύπους που υπολογίζουν τη βαθμολογία των παικτών και την αποτύπωση στατιστικών στην οθόνη. Το σύστημα καταμέτρησης της ταχύτητας μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα (για δοκιμές ή παραμετροποίηση), ενώ το σύστημα της εφαρμογής μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτόνομα για εκτυπώσεις, αναζητήσεις βαθμολογιών, στατιστικά, κ.ά. Μια ακόμα καινοτομία είναι η αυτόματη εκφώνηση αγώνα με ελληνική τεχνολογία συνθετικής ομιλίας, την οποία έχει αναπτύξει η εταιρία e-rhetor, επίσης τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η βασική αρχή λειτουργίας είναι η λήψη συνεχών πλαισίων (με ρυθμό τουλάχιστον 130 FPS) μεταξύ των καμερών και ενός σκουρόχρωμου πετάσματος τοποθετημένου απέναντι τους. Η λήψη είναι κάθετη στην κίνηση των παικτών. Στη συνέχεια, με αλγορίθμους στερεοσκοπικής μηχανικής όρασης, προσδιορίζεται με μεγάλη ακρίβεια η θέση της μπάλας στο τρισδιάστατο χώρο. Γνωρίζοντας δύο διαδοχικές θέσεις προσδιορίζεται η απόσταση που διήνυσε η μπάλα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και έτσι υπολογίζεται η ταχύτητα. Η ταχύτητα υπολογίζεται με σφάλμα μικρότερο του 1%, και δεν επηρεάζεται ο υπολογισμός της από την τροχιά που ακολούθησε η μπάλα.

Το mobiXeyes χρησιμοποιείται ήδη σε επίσημους και άτυπους αγώνες ξυλορακέτας, ενώ μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα αθλήματα σε προπονητικό επίπεδο (κυρίως ρίψεων όπως σφαιροβολία, σφυροβολία, ακοντισμός). Το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σαν ένα εργαλείο για την εξαγωγή βαθμολογίας σε πραγματικό χρόνο, είτε για να υπολογίζει στατιστικά για τις επιδόσεις των αθλητών και των ομάδων. Μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί σε κλειστούς χώρους υπό την προϋπόθεση επαρκούς φωτισμού.

Με συντονισμένες πρωτοβουλίες από αθλητικούς συλλόγους, εταιρείες (Mobics, ρακετοβιοτεχνία "το Αγόρι"-μεγάλος χορηγός) και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αντισφαίρισης Ξυλορακέτας, οι ξυλορακέτες φιλοδοξούν να καθιερωθούν ως επίσημα αναγνωρισμένο άθλημα. Παραλλαγές εντοπίζονται στην Αίγυπτο, το Ισραήλ, το Περού, τον Λίβανο και τη Βραζιλία, αγορές στις οποίες οι συνεργαζόμενες εταιρείες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους, με στόχο την εξαγωγή της ελληνικής καινοτομίας και όλου του υποστηρικτικού εξοπλισμού (ρακέτες, τεχνολογική λύση για την καταμέτρηση ταχύτητας και βαθμολογίας).

Η Mobics Τηλεπικοινωνιακές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες ΕΠΕ ιδρύθηκε το 2006 σαν τεχνοβλαστός του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών) με έδρα στην Αθήνα. Ειδικεύεται στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας για κινητά και διάχυτα υπολογιστικά περιβάλλοντα και το Διαδίκτυο, εστιάζοντας σε γεωγραφική πληροφορία και γενικότερα στην επίγνωση πλαισίου (context-aware & sensor-based services). Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα προϊόντα της είναι ο Πλοηγός (www.ploigos.gr). Η εταιρεία συμμετέχει σε πλήθος εθνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων, σε διάφορους τομείς όπως ευφυείς συγκοινωνίες, έξυπνες πόλεις, διαχείριση κρίσεων (κυρίως πυρανίχνευση) και παρακολούθηση κατάστασης υποδομών με αισθητήρες.

Το άρθρο στην ιστοσελίδα του ΕΚΤ βρίσκεται εδώ.