CirOWa
Το CirOWa Cluster (Circle Of Waste Cluster) είναι ένα cluster επιχειρήσεων που εμπλέκονται στην αλυσίδα των αποβλήτων που παράγονται από μονάδες παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων. Το CirOWa Cluster έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτει όλη την παραγωγική αλυσίδα της διαχείρισης αποβλήτων και να υπηρετεί τους στόχους της κυκλικής οικονομίας. Η λειτουργία του Cluster βασίζεται στους παρακάτω τέσσερις άξονες:
Ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων συλλογής και διαχείρισης των αποβλήτων με εφαρμογή της ιχνηλασιμότητας στην αλυσίδα ανακύκλωσης.
Παρακολούθηση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας σχετικά με την απορρύπανση, την αντιρρύπανση, την αξιοποίηση των αποβλήτων και την εγκατάσταση/λειτουργία απαραίτητου εξοπλισμού.
Ενίσχυση της καινοτομίας σε θέματα επεξεργασίας αποβλήτων, παραγωγής βιομάζας και περιβαλλοντικών τεχνολογιών.
Παροχή συμπληρωματικών υπηρεσιών υποστήριξης για την επίτευξη των στόχων των άλλων τριών αξόνων.
Η παρούσα ερευνητική πρόταση αποτελεί την πρώτη συντονισμένη προσπάθεια των μελών του CirOWa Cluster να δημιουργήσουν αξία μέσα από τη συνεργασία τους σε δράσεις που αφορούν στην εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας στην πραγματική οικονομία της χώρας μας και πιο συγκεκριμένα αποτελεί μία ολοκληρωμένη συστημική προσέγγιση στην διαχείριση των υπολειμμάτων και των παραπροϊόντων των επιχειρήσεων που εμπλέκονται στον κλάδο των τροφίμων.
Μέσα από στενή συνεργασία των 10 εταίρων του έργου μοντελοποιήθηκαν διαδικασίες που αφορούν στη διαχείριση υποπροϊόντων και αποβλήτων και αναπτύχθηκαν σε πιλοτικό επίπεδο καινοτόμα συστήματα αξιοποιώντας τεχνολογίες πληροφορικής, επικοινωνιών και διαδικτύου των πραγμάτων για την ορθολογικότερη και αποδοτικότερη διαχείριση διαδικασιών αναβάθμισης των αποβλήτων ή/και των υποπροϊόντων (upcycle) και επανένταξής τους στην οικονομία με νέα μορφή ή/και λειτουργία.
Στο έργο συμμετέχουν οι εταιρίες:
- Ε.Κουτσουράκη & ΣΙΑ Ε.Ε
- ERGOPLANNING ΕΠΕ
- Πρόληψη Υγείας & Ασφάλειας Εργατικού Δυναμικού - BIOSAFETY A.E.
- OPTILOG Advisory Services IKE
- QLAB IKE
- ΙΛΥΔΑ Α.Ε. Ανώνυμος Εμπορική Κατασκευαστική Εταιρία Συστημάτων Πληροφορικής & Παροχής Υπηρεσιών
- Ενεργειακή Ηπείρου Ε.Π.Ε.
- ΚΥΚΛΩΠΑΣ Ελαιοτριβείο Αργυρή Κελίδη Α.Ε.
- ENVIROMETRICS ΕΠΕ
- MOBICS Τηλεπικοινωνιακές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Α.Ε
Ενδεικτικά η Mobics ΑΕ συνέβαλε στην ανάλυση των απαιτήσεων για την δημιουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Υποπροϊόντων και Αποβλήτων, στην σχεδίαση και ανάπτυξη του συστήματος MRP II για την διαχείριση Υποπροϊόντων και Αποβλήτων και στην πιλοτική εφαρμογή του συστήματος.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το διαδικτυακό τόπο του έργου: https://cirowa2.knowledge-brokers.gr/
Pleione IoE
Το καινοτόμο έργο με τίτλο «Pleione: Pleiades Internet of Everything» και ακρωνύμιο «Pleione IoE» έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας πλατφόρμας έξυπνης πόλης που επιτρέπει σε αισθητήρες, έξυπνες συσκευές και πολλαπλές άλλες πηγές δεδομένων και υποσυστήματα της πόλης, να συνδεθούν μέσω μιας κοινής υποδομής, όπου τα δεδομένα συγκεντρώνονται, ομαλοποιούνται και αναλύονται.
Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 στο πλαίσιο της πρόσκλησης "ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ/ ΣΣΚ" (κωδικός έργου: ΓΓ2CL-0364874).
Πιο συγκεκριμένα, η πλατφόρμα υλοποιεί ένα ενοποιημένο πλαίσιο διαχείρισης με συνδυαστικά μοντέλα δεδομένων πόλης, καθώς και τυποποιημένες διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών (API), διασφαλίζοντας εύκολη εξαγωγή και ενσωμάτωση δεδομένων, ενώ παράλληλα ενσωματώνει την απαραίτητη σημασιολογία υπηρεσιών πόλης και επιτρέπει στους παρόχους κάθετων λύσεων να αναπτύξουν νέες «ευφυείς» οριζόντιες ή κάθετες εφαρμογές αστικών υπηρεσιών για τις πόλεις.
Ακολουθώντας αυτήν την αρχιτεκτονική, υλοποιείται ένα επίπεδο διαχείρισης πληροφοριών που προέρχεται από πολλαπλές πηγές (Legacy systems, Internet of Things (IoT), διαδικτυακές εφαρμογές, ανοικτά δεδομένα, πάροχοι δεδομένων), παρέχοντας μια πλήρη αναπαράσταση της κατάστασης της πόλης, ενώ παράλληλα καταργεί τα κάθετα σιλό δεδομένων και εφαρμογών. Η οριζόντια πλατφόρμα θα λειτουργεί ως αυτοτελές εργαλείο για τη δημιουργία, την ανάπτυξη και τη διαχείριση έξυπνων πόλεων. Θα είναι μια plug-and-play λύση για οργανισμούς όπως δήμοι, περιφέρειες και κρατικοί οργανισμοί που θέλουν να αναπτύξουν έξυπνη πόλη.
Πρόκειται για μια καινοτόμο παρέμβαση, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
- Την δημιουργία μιας οριζόντιας προβολής της πόλης - σε πραγματικό χρόνο.
- Την δυνατότητα λήψης αποφάσεων με βάση «έξυπνα δεδομένα».
- Την δημιουργία σε σύντομο χρονικό διάστημα μια νέας «ευφυούς» υπηρεσίας.
- Την δυνατότητα χρήσης των δεδομένων της πόλης από ιδιωτικούς φορείς και πολίτες, ώστε να μπορέσουν να ενισχύσουν τις τοπικές κοινότητες και την οικονομία.
- Η πλατφόρμα θα υποστηρίζει την δημοσιοποίηση «έξυπνων» δεδομένων σε ιδιωτικούς φορείς και πολίτες.
- Η πλατφόρμα θα κατασκευαστεί με τεχνολογίες «ανοιχτού κώδικα», προκειμένου η χώρα μας να υιοθετήσει μια «ανοικτή» στρατηγική έξυπνων πόλεων, η οποία λειτουργεί ως καταλύτης για την προώθηση της συνεργασίας και της καινοτομίας.
Η Mobics συμμετέχει στην ανάπτυξη της κάθετης Λύσης Έξυπνου και Οικολογικού Μουσείου (Smart and Green Museum) μαζί με τους εταίρους ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., C2H ΜΟΝ. Ε.Π.Ε. και το Μουσείο Μπενάκη ως χρήστη.
SilverGuide
Οι δημογραφικές εξελίξεις και η γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη και παγκοσμίως επηρεάζουν όλους τους οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς. Αναμένεται ότι ο πληθυσμός άνω των 65 ετών στην Ευρώπη θα αποτελέσει το 30% του σημερινού πληθυσμού το 2060 (160 εκατομμύρια άνθρωποι). Η διεθνής έρευνα δείχνει επίσης ότι οι τουρίστες της τρίτης ηλικίας θα αντιπροσωπεύουν το 24% της παγκόσμιας αγοράς το 2030 και θα αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη του τουρισμού. Ωστόσο, ο Τουριστικός Κλάδος δεν έχει ακόμη συμπεριλάβει τη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα στον στρατηγικό του σχεδιασμό, με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο. Οι ιδιαιτερότητες των ατόμων της τρίτης ηλικίας δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς, ενώ οι νέες τεχνολογίες εστιάζουν σχεδόν αποκλειστικά σε νεότερα κοινά. Ως αποτέλεσμα, οι τουριστικές επιχειρήσεις είναι ανίκανες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τις ανάγκες ενός δυναμικού τμήματος έμπειρων και συνειδητοποιημένων τουριστών, οι οποίοι διαθέτουν τα οικονομικά μέσα, το χρόνο και την επιθυμία να ζήσουν μια ποιοτική, ασφαλή, ευχάριστη και ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία. Η πρόταση αποκρίνεται στη ζήτηση της τουριστικής αγοράς, η οποία σήμερα αναζητά λύσεις για την ανάπτυξη και προσφορά νέων υπηρεσιών, επικεντρωμένων στο δυναμικό και συνεχώς αυξανόμενο κοινό των ηλικιωμένων.
Το θέμα του έργου είναι η ανάπτυξη μιας καινοτόμου τεχνολογικής πλατφόρμας, η οποία θα λειτουργήσει ως ένα δυναμικό και φιλικό προς τον χρήστη εργαλείο για την υποστήριξη της τουριστικής αγοράς, των φορέων της τουριστικής βιομηχανίας, των Περιφερειακών και Τοπικών Αρχών και των μεμονωμένων χρηστών, με στόχο να παρέχει:
• λύσεις για την ανάπτυξη και προσφορά νέων υπηρεσιών, επικεντρωμένες στο δυναμικό και εκθετικά αυξανόμενο τμήμα των ασημένιων τουριστών
• τη δυνατότητα επέκτασης της τουριστικής περιόδου
• τη δυνατότητα καταγραφής και προώθησης πιστοποιημένων υποδομών και υπηρεσιών, οι οποίες θα αξιολογούνται συνεχώς από τους χρήστες
• την ενίσχυση των συμμετοχικών διαδικασιών και την υποστήριξη των αρμόδιων αρχών, προκειμένου να λάβουν μέτρα και να θεσπίσουν κριτήρια για την πιστοποίηση των υποδομών και των υπηρεσιών προς τους ηλικιωμένους.
Η ανάπτυξη της πλατφόρμας θα βασίζεται σε εκτεταμένη κοινωνική έρευνα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με στόχο τον καθορισμό των πραγματικών αναγκών και απαιτήσεων της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας και την επιτυχή ανταπόκριση σε αυτές. Η καινοτομία του προϊόντος βρίσκεται στη λειτουργικότητα και τη φιλικότητα προς τον χρήστη, στην εγγυημένη χρηστικότητα και στην ολιστική προσέγγιση του θέματος, δεδομένου ότι αποτελεί ένα περιεκτικό λειτουργικό σύστημα με επιστημονικά τεκμηριωμένο περιεχόμενο, το οποίο δεν είναι διαθέσιμο στην ελληνική και διεθνή αγορά. Το έργο θα υλοποιηθεί από κοινού από: τη ΑΜΚΕ 50+ Ελλάς, η οποία έχει δρομολογήσει σημαντικές δράσεις στην επιστημονική έρευνα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ηλικιωμένων, καθώς και στην εκπαίδευση και ενεργή συμμετοχή τους (https://www.50plus.gr), την MOBICS ΑΕ (https://www.mobics.gr/), spin-off του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η οποία ειδικεύεται στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παροχή καινοτόμων λύσεων Πληροφορικής, και την TETRAGON ΑΕ (https://tetragon.gr/el/), μια εταιρεία Δημιουργικής Βιομηχανίας με μακρά εμπειρία και τεράστια καινοτόμα δραστηριότητα στους τομείς του Τουρισμού και του Πολιτισμού. Η εμπειρία, η εξειδίκευση και η συμπληρωματικότητα των δράσεων των εταίρων εγγυώνται την επιτυχημένη υλοποίηση του ερευνητικού έργου και των αποτελεσμάτων του.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Εθνικούς πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας, Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, υπό την πρόσκληση ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ (κωδικός έργου:Τ2ΕΔΚ-01798).
MenuIntelligence
Στις μέρες μας, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη βιομηχανία τουρισμού (καταλύματα, εστιατόρια, δραστηριότητες κλπ.), για να βελτιωθεί η εμπειρία του επισκέπτη. Ειδικότερα, η γαστρονομία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην εμπειρία του επισκέπτη, αλλά και στην αρχική απόφαση για έναν προορισμό. Σύμφωνα με διεθνείς τάσεις, τα εστιατόρια χρειάζονται να προσωποποιήσουν τις υπηρεσίες, τα μενού και τις προσφορές τους. Μια τέτοια προσωποποίηση ενισχύει την εμπειρία του πελάτη και δίνει αίσθηση αποκλειστικότητας. Μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο προτεινόμενο έργο είναι: α) Πώς να επιτευχθεί τέλεια ισορροπία μεταξύ της εμπειρίας του χρήστη (τελικού πελάτη) και της επιχειρηματικής κερδοφορίας μέσω τεχνικών βελτιστοποίησης· β) Πώς να επιτευχθεί γρήγορη ταξινόμηση και κατηγοριοποίηση των πελατών και γ) Πώς να επιτευχθεί η τεχνική menu engineering μέσω ψηφιακού μενού.
Οι κύριοι στόχοι του έργου είναι η δημιουργία δύο αξιόπιστων και ευφυών εργαλείων για επιχειρήσεις εστίασης: α) ενός αξιόπιστου ευφυούς συστήματος υποστήριξης αποφάσεων για την αύξηση της κερδοφορίας τους· και β) ενός "εικονικού σερβιτόρου" που θα μπορεί να "καταλαβαίνει" τι να προσφέρει σε κάθε πελάτη, ώστε να τον εξυπηρετήσει καλύτερα και ταυτόχρονα να αυξήσει τα κέρδη της επιχείρησης. Αυτά θα υλοποιηθούν με προηγμένες τεχνολογίες και εξαγωγής γνώσης από βάσεις δεδομένων. Μπορούν να ενσωματωθούν σε υπάρχουσες πλατφόρμες διαδικτυακών παραγγελιών, συστήματα POS ή εφαρμογές ψηφιακού μενού μέσω καλά ορισμένων διασυνδέσεων και διεπαφών. Το έργο θα αξιολογήσει επίσης την αποτελεσματικότητα των αναπτυγμένων μεθόδων με πραγματικούς χρήστες. Το έργο θα υλοποιηθεί από δύο μικρές επιχειρήσεις που έχουν ήδη συνεργαστεί στην εμπορική διάθεση μιας ψηφιακής μενού και πλατφόρμας διαδικτυακών παραγγελιών.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Εθνικούς πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας, Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, υπό την πρόσκληση ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ (κωδικός έργου:Τ2ΕΔΚ-01847).